Edukacijski rehabilitator/ica

U školi, bolnici, centru, domu i raznim drugim mjestima susrećeš se s puno ljudi kojima uz ime stoje riječi poput psiholog, pedagog, psihijatar. Pitaš se tko su ti ljudi? Oni su stručnjaci u području humanizma, tj. završili su fakultet kako bi se bavili ljudima. Svi oni mogu biti i muškarci i žene pa su tako u našim tekstovima neki opisani u ženskom, a neki u muškom rodu.

Edukacijski rehabilitator sudjeluje u otkrivanju i poučavanju osoba koje imaju teškoće s komunikacijom i učenjem, tjelesne, kronične ili intelektualne teškoće. Najvažnije, edukacijski rehabilitatori te ljude osposobljuju za život raznim tretmanima. On najčešće radi u specijaliziranom centru ili odjelu bolnice pa ga primjerice možeš susresti u specijalnoj bolnici Goljak koja se bavi djecom koja od rođenja imaju povrede živčanog sustava koje im smetaju u tjelesnim pokretima ili/i u razvoju.

Poslovi na kojima radi edukacijski rehabilitator razlikuju ovisno o težini teškoće, a neki se bave samo određenom skupinom. Primjerice, samo s ljudima oštećena vida ili ljudima s intelektualnim teškoćama.

Sresti ga možeš i u nekim vrtićima i školama. Tamo radi s učenicima koje se često naziva „djeca s teškoćama u razvoju“, no to su samo djeca koja se razlikuju po tome što im ponekad treba pomoć oko obavljanja nekih školskih zadataka jer im tijelo radi na nešto drukčiji način. Primjerice, imaju oštećene živce i mišiće. Jedna od zagrebačkih škola u kojoj edukacijski rehabilitator radi je Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića.

Edukacijski rehabilitator radi i u centrima za socijalni rad, a može imati i vlastitu, tj. privatnu praksu. On postaje edukacijski rehabilitator jednom kada završi petogodišnji fakultet. Najčešće je strpljiva osoba koja razumije potrebe osoba s oštećenjima.

Različiti stručni suradnici imaju različite metode za rad, ali svrha im je jednaka – poboljšanje života djece i mladih kojima treba podrška i pomoć u prevladavanju različitih teškoća. Na Hrabrom telefonu volontiraju studenti svih ovih pomagačkih zanimanja i trude se na što bolji način biti podrška djeci i mladima koji se javljaju. Kada sljedeći put nazoveš Hrabri telefon, pitaj što je savjetovatelj po struci i saznaj još detaljnije čime se bavi u svom zanimanju!