Emocionalno zlostavljanje

Kategorija: Nasilje i sigurnost

Kada govorimo o zlostavljanju, svi najčešće pomislimo na fizičko zlostavljanje. No to nije jedini oblik zlostavljanja. Ako netko neprestano viče na tebe, ignorira te, vrijeđa ili čini da se osjećaš neugodno u vezi sebe, to ponašanje se zove emocionalno zlostavljanje.

Važno je da znaš:

  • sva djeca imaju pravo biti voljena i nisu kriva za postupke svojih roditelja
  • emocionalno zlostavljanje nije u redu i ničim ga ne možeš zaslužiti
  • ružne riječi ostavljaju posljedice, baš kao i udarci

Ponekad se može dogoditi da u školi dobiješ lošu ocjenu za koju ćeš morati reći svojim roditeljima. To ti sigurno neće biti jednostavno i lako, osobito ako znaš da se to tvojim roditeljima neće svidjeti. U ovim situacijama je važno da znaš da postoje reakcije i ponašanja tvojih roditelja koja su u redu i prihvatljiva i ona koja nisu u redu i nisu prihvatljiva.

U REDU JE: da ti roditelj osigura prostor i dodatnu pomoć za učenje kako bi popravio ocjenu ili da ti privremeno zabrani igranje igrica na računalu

NIJE U REDU: da roditelj viče na tebe i omalovažava te nazivajući te pogrdnim imenima („idiote“, „glupačo“) te da ti zabrani izlazak iz sobe i uskrati razgovor s ukućanima i prijateljima.

Neki od oblika emocionalnog zlostavljanja mogu biti:

  • prijetnje
  • vikanje ili deranje
  • izrugivanje, ponižavanje
  • izjave kao što su: „Zašuti“, “Nikad ništa od tebe” ili „Bolje bi bilo da se nikad nisi rodio/la“
  • vrijeđanje
  • kontroliranje i prevelik pritisak
  • zabrane da imaš prijatelje

Što možeš napraviti?

Djeca i tinejdžeri koji se javljaju Hrabrom telefonu ponekad ne znaju da doživljavaju emocionalno zlostavljanje i takvo ponašanje odraslih im se čini sasvim uobičajeno. Želimo da znaš da imaš pravo na to da se odrasli prema tebi ponašanju brižno i s ljubavlju.

Možda možeš razgovarati s nekom odraslom osobom kojoj vjeruješ – često prvi korak mogu biti nastavnici ili stručni suradnici u školi. U Hrvatskoj postoji i institucija koja se zove Centar za socijalnu skrb. Njihov cilj je zaštita obitelji te oni mogu pomoći tvojim roditeljima da postanu bolji prema tebi.

Ako ne znaš s kim možeš razgovarati ili kako nekome povjeriti svoje probleme, tajne i osjećaje koje su ti teški, uvijek možeš razgovarati s Hrabrim telefonom. Mi ćemo te saslušati i pomoći ti odlučiti koja je najbolja opcija za tebe. Hrabri telefon možeš nazvati na besplatan i anoniman broj 116 111, a ako ti je lakše pisati možeš nam se javiti putem chata ili e-mail-a.

Tu smo za tebe.

Više o različitim vrstama zlostavljanja i kako ih prepoznati pročitaj u našoj brošuri: