Kako se suočiti s bullyingom

Kategorija: Nasilje i sigurnost

Vršnjačko nasilje može se odvijati na raznim mjestima – kod kuće, u školi ili na internetu. Nažalost, baš svatko može postati žrtva bullyinga jer vršnjaci koji se nasilno ponašaju obično proizvoljno pronađu nešto na što će se fokusirati – to može biti boja kose, odjeća koju nosiš, dobivanje dobrih ili loših ocjena. Bez obzira na to koju izliku koristili, nasilje nikada nije u redu – nitko te nema pravo povrijediti. Ako doživljavaš bullying, tu smo da ti pomognemo i pružimo podršku.

Što učiniti u tim situacijama?

Bullying se može događati unutar grupe prijatelja, a nasilni mogu biti i vršnjaci koji ti nisu prijatelji. Ponekad je teško reći jesu li šale među prijateljima samo „šale“ ili „zezancija“ ili ipak prelaze granice i postaju bullying. Jesu li šale tvojih prijatelja usmjerene samo na tebe ili se tako ponašaju i prema drugima u grupi?

Ako su komentari uvijek usmjereni na tebe osobno (npr. na tvoj izgled, inteligenciju, seksualnost ili religiju), tada oni nikada nisu u redu. Prijatelji se tako ne bi smjeli ponašati. Neke nesuglasice ili svađe tada možeš riješiti tako da izravno kažeš osobi da te to što radi vrijeđa ili boli i zamoliš je da prestane. Ako to ne pomaže, evo još tehnika koje možeš isprobati.

Vježbaj asertivno izražavanje

Asertivnost podrazumijeva jasno izražavanje vlastitih interesa, osjećaja i mišljenja, bez namjere da se povrijedi druge – govoriti što točno želiš i kako se osjećaš.

Katkad ljudi mogu biti neljubazni, mogu pokušati natjerati te da činiš stvari koje ne želiš ili te spriječiti da dobiješ ono što zaslužuješ. Prvo što možeš je jasno i glasno reći: PRESTANI! Možda neće riješiti problem, ali je odličan početak.

Snažno ja!

  • izražavanje želja i osjećaja u prvom licu: Želim! Ne želim! Osjećam! Mislim!
  • način da se ponovno stekne osjećaj snage, ako je on izgubljen
  • govor u prvom licu, na jasan i samouvjeren način u svrhu izražavanja želja i osjećaja u sukobima

Želim da to prestaneš raditi.                                    Želim da me prestaneš zadirkivati.
Osjećam se loše kada to radiš.                                Ljutim se kada mi to govoriš.

Izbjegni

Na mobitelu, Whatsappu ili Viberu možeš blokirati brojeve s kojih ne želiš primati poruke. Vršnjake koji se ponašaju nasilno također možeš blokirati, obrisati ili maknuti s liste prijatelja na društvenim mrežama. Na taj način ćeš im onemogućiti da te kontaktiraju, što ti može pomoći da se osjećaš bolje. Također ih možeš izbjegavati u školi kako bi prestali pričati s tobom.

 

Reci nekome

Podrška roditelja ili drugih odraslih osoba u koje imaš povjerenja je važna te s njima možeš podijeliti ono što ti se događa. Ponekad se djeca i mladi boje reći nekome za nasilje koje doživljavaju jer dobivaju prijetnje da će im biti još gore ako nekome kažu. Na Hrabrom telefonu znamo da ti može biti teško povjeriti se drugima oko svega što proživljavaš. Osobe koje se ponašaju nasilno također znaju da je manja vjerojatnost da ćeš nekome reći što se događa ako se osjećaš nesigurno ili ako se bojiš.

Jačaj samopouzdanje

Okruži se prijateljima koje voliš i isprobaj nešto novo. Da bi stekao/la prijatelje, važno je da se potrudiš biti prijatelj/ica drugima tako da ćeš pričati s njima, saslušati ih i provoditi zajedničko vrijeme. Bullying može loše utjecati na tvoje samopouzadnje, ali postoje razni načini da se osjećaš dobro u vezi sebe. Oni možda neće odmah zaustaviti bullying, no mogu ti pomoći u tome da on s vremenom prestane.

Zapamti

  • asvim je u redu tražiti pomoć – nasilje se najčešće može zaustaviti onda kad se povjeriš odraslim osobama.
  • Stručnjaci u školi (razrednik, profesori, nastavnici, psiholog, pedagog, ravnatelj) imaju dužnost zaštititi te od nasilnog ponašanja ostalih učenika. Povjeri se nekome od njih, a oni imaju odgovornost naći način da ti pomognu.

Podršku i savjet možeš dobiti na Hrabrom telefonu – naša besplatna i anonimna linija na broju 116 111 ti je dostupna svakim radnim danom od 9 do 20 sati, a chat svakim radnim danom od 17 do 20 sati. Također nam u bilo kojem trenutku možeš poslati e-mail