Ovisnosti roditelja

Kategorija: Obitelj

Ovisnost je stanje koje se očituje u tome da osoba povremeno ili trajno uzima neku tvar ili se upušta u određenu vrstu ponašanja, pri čemu joj je to nužno kako bi se dobro osjećala. To može biti ovisnost o tvarima poput lijekova, nikotina, droga, alkohola, ali moguće je biti ovisan i o kockanju ili igrama na sreću.

Ovisnost ima štetne posljedice na zdravlje pojedinca. Ako tvoji roditelji pate od ovisnosti, time štete sebi i cijeloj obitelji. Ovisnost je bolest koja zahtijeva stručnu pomoć liječnika.

Želimo da znaš:

 • ovisnost roditelja nije tvoja krivnja
 • nije tvoja odgovornost zaustaviti ovisnost roditelja
 • imaš pravo osjećati se sigurno i voljeno u svom domu
 • imaš pravo na pomoć i podršku

U redu je: ako tvoj roditelj popije čašu vina uz ručak i ako ne primjećuješ promjene u njegovom ponašanju.

Nije u redu: ako tvoj roditelj ne može kontrolirati koliko popije za ručkom i to vidno utječe na njegovo ponašanje.

Neki roditelji koriste različite izgovore kako bi opravdali svoja ovisnička ponašanja. Primjerice, mama ili tata mogu reći da piju jer ih je dijete uznemirilo lošim ocjenama ili time što nije pospremilo sobu. Znaj da ni u kojem slučaju roditeljeva ovisnost nije tvoja odgovornost. Roditelji su, kao i svi drugi ljudi, odgovorni za vlastito ponašanje. Prihvaćanjem odgovornosti za svoje stanje roditelj radi prvi korak prema izlječenju.

Znakovi da roditelj ima problem:

 • negira svoju ovisnost
 • traži da tajiš njegovu ovisnost od drugih
 • troši previše novca zbog ovisnosti
 • ne ispunjava svoje obaveze kod kuće ili na poslu

Osjećaji koje u tebi može izazvati ovisnost roditelja

Djeca se mogu osjećati na različite načine kada odrastaju s roditeljima koji su ovisni. Važno je da znaš da možeš voljeti roditelja i suosjećati s njim, ali u isto vrijeme biti ogorčen/a i ljut/a zbog nekih njegovih ponašanja.

Također je moguće da osjećaš i:

Što možeš učiniti?

 • razgovarati s mamom ili tatom o tome kako se osjećaš zbog njegovog/njenog ponašanja
 • razgovarati s odraslom osobom kojoj vjeruješ (drugi roditelj, član obitelji, nastavnik ili stručni suradnik)
 • javiti se Hrabrom telefonu
 • ako roditelj koji je ovisan postane nasilan ili opasan za sebe ili okolinu, skloni se na sigurno i nazovi policiju na broj 192

Odnos roditelja i djece bi trebao biti takav da roditelji imaju odgovornost za djecu i brinu za njih. U obiteljima u kojima su roditelji ovisnici, može doći do toga da se te uloge zamijene i da djeca počnu brinuti o zdravlju i sigurnosti svojih roditelja. Ako moraš brinuti o roditelju dok je pod utjecajem neke tvari ili skrbiti o bratu ili sestri jer roditelj nije u stanju za to, to je znak da mu je potrebna pomoć i da više ne može sam ispunjavati roditeljske dužnosti.

Ako ne znaš s kim možeš razgovarati i povjeriti svoje probleme, tajne i osjećaje koje su ti teški, uvijek se možeš javiti Hrabrom telefonu. Savjetovatelji Hrabrog telefona će ti pružiti podršku i pokušati s tobom naći način na koji možeš dobiti pomoć. Hrabri telefon možeš nazvati na besplatan i anoniman broj 116 111, a ako ti je lakše pisati možeš nam se javiti putem chata ili e-mail-a.

Tu smo za tebe.