Poteškoće u odnosima u obitelji

Kategorija: Obitelj

Svaka obitelj je jedinstvena na svoj način. Jednako tako, svaka obitelj treba biti izvor ljubavi, sigurnosti i podrške. No, to ne znači da se svi članovi uvijek svi moraju slagati i imati isto mišljenje. U ovom tekstu saznat ćeš nešto o tome što možeš napraviti ako primjećuješ da u tvojoj obitelji postoje neke teškoće ili nesuglasice.

Obitelj čine pojedinci koji se razlikuju prema svojim osobinama, potrebama i željama. Uz to, obitelji prolaze kroz stresne događaje, poput razvoda roditelja, smrti člana obitelji, financijskih teškoća ili bilo kojeg drugog stresnog događaja. Takvi događaji mogu biti izvor teškoća u komunikaciji unutar obitelji.

Što je važno znati o odnosima u obitelji?

  • Prirodno je da u obitelji postoje nesuglasice.
  • Imaš pravo reći kako se osjećaš, ali i odgovornost saslušati druge kako se oni osjećaju.
  • Ako imaš problema s nekim u obitelji, možeš dobiti pomoć i podršku.

Ako u svojoj obitelji primjećuješ neke teškoće, možda ne znaš kako razgovarati s članovima obitelji o tome kako se osjećaš. Razgovor s njima je važan korak u uspostavi otvorene komunikacije koja je temelj bliskih i podržavajućih odnosa.

Postoji način komunikacije koji može biti koristan u situacijama neslaganja, a to su JA-poruke.

JA-poruke razlikujemo od TI-poruka. TI-poruke su usmjerene na drugu osobu i govore o tome što misliš kakva je druga osoba. Mogu zvučati optužujuće i potaknuti svađu i raspravu. S druge strane, JA-poruke se baziraju na tome kako se osjećaš i kako tuđe ponašanje djeluje na tebe. To je otvoren način komunikacije kojim izražavaš svoje želje i potrebe. Korištenjem JA-poruke ćeš povećati vjerojatnost da druga osoba čuje što želiš ili što ti smeta.

JA-poruke se sastoje od tri dijela:

  1. Konkretan opis tuđeg ponašanja (roditelj pije više čaša alkohola dnevno)
  2. Opis toga kako se osjećaš (tužno, zabrinuto)
  3. Opis tvoje želje (da prestane zbog zdravlja i utjecaja alkohola na ponašanje)
 

JA-poruke neće osigurati da odmah dobiješ ono što želiš, već će povećati vjerojatnost da će druga osoba shvatiti kako se osjećaš. To može biti korak prema nalaženju dogovora.

Ti si strog i nikad mi ne dopuštaš izlaske kao što drugi roditelji dopuštaju mojim prijateljima.

- TI-poruka

Kad mi ne dopustiš da idem proslaviti rođendan svoga prijatelja u klub, osjećam se tužno jer mislim da nemaš povjerenja u mene i jer se neću moći zabaviti s prijateljima. Želim da pronađemo neki kompromis.

- JA-poruka

Ako ne znaš s kim bi i na koji način ragovarao/la, možeš nazvati Hrabri telefon na besplatan i anoniman broj 116 111. Savjetovatelj će te saslušati i s tobom smisliti na koji način možeš razgovarati o onome što te brine. A ako ti je lakše pisati, možeš nam se javiti preko chata ili e-maila.