Prelazak u srednju školu

Kategorija: Škola i budućnost

Prelazak u srednju školu uključuje mnogobrojne promjene i nove izazove – nove profesore, novo i teže gradivo, nova putovanja, nove prijatelje… Normalno je da kao osoba koja prelazi u potpuno novu okolinu osjećaš uzbuđenje, a istovremeno i strah ili neugodu. Ovaj događaj može biti izvor stresa, upravo zbog velikih promjena koje donosi. No, na prelazak u srednju školu možeš gledati i na kao novu uzbudljivu avanturu. To je mjesto na kojem možeš otkriti i nove interese, zaljubiti se, upoznati osobe slične sebi i steći prijateljstva koja će trajati cijeli život.

Mali savjeti:

  • prelazak u srednju školu je stresan - daj si vremena da se prilagodiš
  • unaprijed nauči put do škole
  • pokušaj od početka izvršavati obveze na vrijeme
  • upoznaj nekog novog
  • potraži podršku

Upoznaj svoju novu školu

Pokušaj na internetu pronaći web ili Facebook stranicu svoje nove škole. Prouči koje aktivnosti se u njoj odvijaju, možda ćeš pronaći nešto što te zanima! Dobar izvor informacija mogu ti biti i neki stariji učenici. Ne brini ako nikog ne poznaješ – dojmove učenika često možeš naći i na forumima za mlade ili društvenim mrežama. Od njih možeš čuti kakvi te profesori čekaju, koliko ćeš otprilike morati učiti, kakve su učionice… Naravno, važno je da ostaviš prostor i za stvaranje vlastitog dojma.

Nauči novi put do škole

Ako već nisi, prije početka nove školske godine pokušaj posjetiti svoju novu školu. Upoznaj se s različitim putovima i načinima putovanja – biciklom, tramvajem, autobusom… Važno je da procijeniš koliko ti otprilike vremena treba do škole kako bi izbjegao/izbjegla kašnjenje koje u prvim danima sigurno može biti stresno.

Prvi dan

Dan ranije pripremi sve što ti treba za prvi dan škole – pribor, odjeća, obuća… Pokušaj leći u krevet na vrijeme kako bi se ujutro mogao/mogla probuditi bez većih teškoća, spreman/spremna za novi izazov. Ne zaboravi doručak – glad može biti dodatan izvor uznemirenosti stoga je važno da je odmah eliminiraš. Zapiši sve važne informacije koje profesori govore.

Novi prijatelji

Kroz srednju školu vršnjaci mladima postaju sve važnija podrška stoga nije čudno da im je njihovo mišljenje veoma važno. U redu je ako te malo strah i ako se pitaš što će tvoji novi razredni kolege misliti o tebi. Razmisli o stvarima koje su ti važne kod prijatelja i stvarima koje voliš – prijateljstva obično nastaju među ljudima koji vole slične stvari i bave se sličnim aktivnostima.

  • Pokušaj napraviti prvi korak – ako ti se netko čini zanimljivim, priđi mu/joj i predstavi se. U redu je i u tim situacijama osjećati strah ili sram.
  • Sjeti se da je ovo za sve tvoje vršnjake novo iskustvo te da se i oni vjerojatno osjećaju slično kao i ti.
  • Ako ne znaš što reći, možeš na osobi kojoj prilaziš naći nešto što ti se sviđa (npr. odjeća, frizura i sl.) i tako početi razgovor.
  • Jedna od zajedničkih tema sigurno vam može biti i nova škola – raspitaj se o tome je li itko od tvojih vršnjaka iz razreda čuo o školi ili profesorima nešto što ti nisi.

Na kraju, iako će oko tebe biti puno novih vršnjaka, važno je da zapamtiš da se sigurno nećeš moći družiti i sprijateljiti sa svima. Osim toga, trebat će vremena da ih upoznaš i da postanete bliski prijatelji stoga trebaš biti strpljiv/a.

Školske obaveze

Pokušaj od početka izvršavati svoje školske obaveze na vrijeme. Redovitim učenjem i pisanjem školskih zadaća sigurno ćeš si olakšati prilagodbu. Ako imaš problema s motivacijom za učenje ili organizacijom vremena, možeš pročitati naše Male savjete za uspješno učenje, obratiti se školskom psihologu ili pedagogu.

Profesori

Većina profesora svjesna je da je mladima koji tek kreću u srednju školu potrebna prilagodba za koju treba ponešto vremena. Zato će ti vjerojatno odmah na početku reći što im je važno kod njihovog predmeta, kako će izgledati plan za školsku godinu i pokušat će te upoznati. Ipak, ima i onih profesora koje učenici nazivaju „problematičnima“ i koje ne vole jer znaju biti mrzovoljni i nepristupačni. Važno je da upamtiš da nisu svi profesori takvi i da većina njih ima dobru namjeru. Ako imaš problema s nekim profesorom, pokušaj se obratiti svom razredniku ili razrednici.

Srednja škola je velika promjena za tebe i tvoje vršnjake, stoga je očekivano da osjećaš brigu ili strah oko svih novih izazova koje ona donosi. Ipak, važno je da te ti strahovi i brige ne ometaju u tvojoj uobičajenoj svakodnevnici. Ako tvoji roditelji ili prijatelji primjećuju velike promjene u tvom ponašanju ili ako osjećaš da se zbog briga oko srednje škole ne možeš posvetiti svojim svakodnevnim aktivnostima za podršku se možeš obratiti školskom pedagogu ili psihologu ili nazvati Hrabri telefon.

Ako poželiš razgovarati o bilo čemu vezanom uz srednju školu ili bilo koju drugu situaciju koja te muči, Hrabri telefon je za tebe otvoren svakim radnim danom od 09:00 do 20:00 sati, na besplatnom i anonimnom broju 116 111. Ako ti je neke stvari lakše napisati nego reći, možeš nam se javiti i putem chata ili e-maila.