Samoozljeđivanje

Kategorija: Mentalno zdravlje

Samoozljeđivanje je svako namjerno nanošenje boli i štete vlastitom tijelu. Obično predstavlja reakciju na stresne i neugodne situacije, a osobe koje se samoozljeđuju suočavaju se s velikom emocionalnom boli s kojom se teško nositi. Ponekad je i osobi koja se samoozljeđuje, ali i bliskim ljudima u okolini, teško razumjeti što se i zašto događa. 

Kako to da se netko samoozljeđivanje?

Kroz samoozljeđivanje tinejdžeri traže bijeg od problema, emocionalno olakšanje, oslobođenje od bijesa ili ljutnje i kontrolu nad vlastitom boli. Osjećaj smirivanja i oslobađanja od intenzivnih i bolnih emocija je prividan i uvodi u začarani krug samoozljeđivanja.

 Samoozljeđivanje može biti način na koji osoba:

  • traži izlaz od emocionalne boli
  • kažnjava samu sebe
  • želi prekinuti osjećaj tuposti
  • bježi od neželjenih misli i osjećaja
  • želi ostvariti osjećaj kontrole
  • suprotstavlja se autoritetu

Pitaš se što učiniti?

Često tinejdžeri koji se samoozljeđuju ne vide izlaz iz svoje situacije i teško im je pronaći zdravije načine za nošenje s emocijama. Što god da se dogodilo i koji god da je razlog samoozljeđivanja, postoje načini koji ti mogu olakšati situaciju. Ako se samoozljeđuješ, ili poznaješ nekoga tko to radi, važno je upamtiti da možeš dobiti pomoć i nekoga tko će te razumjeti! Moguće je prekinuti samoozljeđivanje i ne moraš se s time nositi sam/a.

„Želim da znaš – ja sam tu. Kad te preplavi tuga – ja sam tu. Kada misliš da nemaš nikoga – ja sam tu. Kad ti dođe da napraviš taj rez – ja sam tu. Želim čuti tvoju priču. Slušat ću i tvoju šutnju ako riječi neće htjeti govoriti."

- volonterka Hrabrog telefona

„Strah i sram me povjeriti se…“

Povjeriti se nekome može biti teško i uvijek zahtjeva puno hrabrosti! Ponekad se javlja strah kako će osoba reagirati i što će se dogoditi dalje. Imaj na umu da je to prvi korak u rješavanju problema i uvijek postoje ljudi koji žele pomoći i pružiti podršku. Važno je da to učiniš tempom koji tebi odgovara, da kažeš ono za što se osjećaš spremnim/spremnom. Ako ti je teško to izreći, razmisli kako bi ti bilo svoje osjećaje i misli prenijeti na papir i napisati pismo. Osoba kojoj se povjeriš može reagirati na razne načine. Može ju prestrašiti ono što joj govoriš, može ju naljutiti, no ono što se obično krije iza svega toga je briga za tebe. Ne zaboravi to.

U trenutku kada osjetiš poriv za samoozljeđivanjem možeš krenuti raditi neku drugu aktivnost. To može biti crtanje, bojanje, slušanje glazbe, trčanje, bilo što.  Daj si vremena da vidiš što funkcionira kod tebe. U redu je ići polako i vidjeti što ti najbolje odgovara.

Iako samoozljeđivanje ne znači nužno da si osoba želi oduzeti život , neke od tehnika samoozljeđivanja su opasne i mogu dovesti do smrti. U slučaju da su ti nanesene ozljede ozbiljne i misliš da ugrožavaju život, važno je odmah reagirati i nazvati hitnu pomoć na broj 112.

Što kada ti se netko povjeri da se samoozljeđuje?

Saznati da se netko blizak samoozljeđuje najčešće izaziva osjećaj brige, tuge, zbunjenosti i bespomoćnosti, šoka, krivnje... Obično se javljaju pitanja poput „Zašto si to radi?“ ili „Kako mogu pomoći?“, „Što ću sada?!“. Ono što osoba govori treba shvatiti ozbiljno. Samoozljeđivanje je rijetko „traženje pažnje“ i važno je pružiti razumijevanje i podršku. Pitaj tu osobu kako se osjeća i slušaj ju. Važno je da ju ohrabriš da potraži pomoć i podršku i da se povjeri nekoj odrasloj osobi.

Važno!

  • Bolje je razgovarati s nekime i potražiti pomoć, nego držati sve u sebi.
  • Tako je odrasla osoba kojoj vjeruješ? To može biti netko od roditelja, članova obitelji, stručni suradnici u školi, nastavnici…
  • Samoozljeđivanje te ne određuje. Postoji puno drugih stvari koje te čine posebnim/om.
  • Hrabri telefon je tu za tebe.

Ako želiš razgovarati s nama o tome što možeš učiniti umjesto samoozljeđivanja ili želiš da zajedno smislimo kako se možeš povjeriti nekoj odrasloj osobi, nazovi nas na naš besplatan i anoniman broj 116 111 ili nam se javi na chat ili e-mail. Više o tome što možeš učiniti pročitaj i ovdje.