Seksualnost i seksualni odnosi

Kategorija: Veze i prijateljstva

Kako odrastamo prolazimo kroz različite promjene, kako tjelesne, tako i promjene u razmišljanju, osjećajima, interesima… Prije ili kasnije počnemo osjećati privlačnost prema drugim osobama, ulazimo u ljubavne odnose ili jednostavno maštamo o drugim osobama prema kojima gajimo neke osjećaje. Ponekad maštanje i privlačnost mogu prerasti u osjećaj seksualne želje prema toj osobi. Važno je znati da se radi o sasvim prirodnim osjećajima, a u ovom tekstu možeš saznati:

  • je li ljubav isto što i seksualna želja?
  • kako znati da si spreman/na za seksualni odnos?
  • gdje se možeš dodatno informirati?

Ljubav, seks i seksualna želja

Ljubav, seks i seksualna želja ponekad zvuče kao riječi s istim značenjem. No, one to nisu.

Ljubav je snažan osjećaj bliskosti s nekom osobom. Voljeti možemo svoju obitelj, prijatelje i curu/dečka

Seksualna želja je osjećaj snažne fizičke privlačnosti i želje za seksualnom aktivnosti, a možemo ju osjetiti i prema osobama koje nikada nismo upoznali. Također, možemo ju osjetiti i prema svojoj/em curi/dečku, što znači da ljubav i seksualna želja mogu biti povezani.

Seksualni odnos predstavlja aktivnost za koju se dvije osobe mogu odlučiti ako to oboje žele, a pritom mogu osjećati ljubav i/ili seksualnu želju, no i ne moraju.

Masturbacija je također prirodno seksualno ponašanje, a znači dirati se po intimnim dijelovima tijela kako bi osjetili užitak. Važno je znati:

  • svi smo drugačiji po tome koliko često osjećamo seksualnu želju i masturbiramo
  • masturbacija nam pomaže upoznati vlastito tijelo
  • osjećaji koji se javljaju tijekom masturbacije slični su osjećajima tijekom seksualnog odnosa

Kako znati da si spreman/na na seks?

Iako ne postoji jednoznačan odgovor na ovo pitanje te stupanje u seksualne odnose uvelike ovisi o tome koliko se osjećaš spremnim/om i zrelim/om za taj korak, u Republici Hrvatskoj zakonska je preporuka da mladi imaju barem 15 godina prije nego se upuste u seksualne odnose. To znači da s donošenjem odluke o seksualnom odnosu ne treba žuriti – biti s nekim u vezi ne znači da moramo imati seksualne odnose s tom osobom. Isto tako, važno nam je da imaš na umu da te nitko nema pravo požurivati na stupanje u seksualne odnose te da ta odluka treba biti samo tvoja – u trenutku kada si spreman/na i želiš to učiniti.

Važno je pričekati s intimnim odnosima do trenutka kada smo sigurni u svoje osjećaje i kada s drugom osobom uspostavimo odnos koji uključuje međusobno poštovanje i povjerenje. Ako želiš saznati nešto više o takvim ljubavnim vezama, pročitaj naš tekst!

Seksualni odnos može biti veoma ugodno iskustvo, no samo onda kad su oba partnera spremna na taj čin i dobro upoznata sa svim potrebnim informacijama o kojima je važno razmišljati prije samog upuštanja u seksualni odnos.

Ako se odlučiš na seksualni odnos sa svojim/om dečkom/curom, poželjno je pripaziti na zajedničku sigurnost kako bi doživjeli što ugodnije iskustvo.

Za seksualni odnos je važno da:

  • se dobro informirate o zaštiti od spolnih bolesti i trudnoće
  • se odgovorno koristite zaštitom
  • zajednički donesete odluku o seksualnom odnosu te se osjećate spremnima

Gdje se dodatno informirati?

Odrasle osobe u koje imaš povjerenja

Premda može biti vrlo neugodno razgovarati o seksualnom odnosu s odraslom osobom, odrasli često mogu pomoći jer su i sami prošli iskustvo prvog seksualnog odnosa te ti mogu pružiti odgovore na pitanja koja te zanimaju. Također, uz razgovor s odraslim osobama u koje imaš povjerenja možeš dodatno saznati jesi li spreman/na na taj korak te podijeliti svoje strahove i brige.

Internet

Iako pruža puno informacija, potrebno je znati da nisu sve informacije na internetu provjerene i točne. Nije poželjno vjerovati informacijama s foruma, javnih chat-ova i s različitih portala na kojima nisu navedeni izvori informacija. Korisne informacije mogu se pronaći na specijaliziranim liječničkim i psihologijskim portalima (poput portala Cybermed, SEZAM, www.stampar.hr/hr/centar-za-mlade)

Hrabri telefon

Savjetovatelji na Hrabrom telefonu rado će ti pomoći pronaći pouzdane informacije o onome što te zanima u vezi seksualnosti. Pritom, razgovor je besplatan, anoniman i povjerljiv, što ti može pomoći da se osjetiš sigurnijim/om postaviti različita pitanja.

Imaš još pitanja ili briga o seksualnim odnosima i seksualnosti? Slobodno nazovi anonimnu i besplatnu i anonimnu liniju Hrabrog telefona na 116 111, svakim radnim danom od 9 do 20 sati. Obratiti nam se možeš i putem e-maila, ali i preko chata svakim radnim danom od 17 do 20 sati.