Trudnoća

Kategorija: Veze i prijateljstva

Puno djevojaka se boji da su možda trudne. Kada nas nazovu, često nam kažu da su uplašene i zabrinute i da im se čini da nemaju nikoga s kim bi mogle razgovarati. Zato smo mi tu! Napisali smo ovaj tekst da bi saznala kako da budeš sigurna jesi li trudna i da vidiš koje opcije možeš razmotriti.

Neželjena trudnoća

Neželjena trudnoća najčešće se dogodi kada cura i dečko imaju nezaštićen seksualni odnos ili ako kontracepcija nije bila djelotvorna (primjerice, u slučaju kada prezervativ pukne). Međutim, trudnoća može biti i posljedica seksualnog zlostavljanja.

Ako si imala nezaštićen seksualni odnos ili sumnjaš da zaštita koju ste koristili nije bila dovoljna, važno je da što prije napraviš test na trudnoću. Međutim, testovi za trudnoću ne moraju uvijek biti točni. Da bi bila u potpunosti sigurna u to jesi li trudna, važno je da posjetiš ginekologa. Na pregled kod ginekologa možeš doći bez uključivanja roditelja.

Ako si trudna – nisi sama! Postoje dostupna podrška i pomoć.

Neželjena i neplanirana trudnoća može biti vrlo stresna i zastrašujuća. Djevojke se obično brinu kako će reći roditeljima, kakve će biti reakcije prijatelja i ostale okoline. Iako ti se može činiti da je lakše ako držiš tu informaciju za sebe i praviš se da se ništa ne događa, važno je da što prije razgovaraš s nekim, kako bi imala što više mogućnosti u donošenju odluke što dalje.

Moguće je da tvoja obitelj neće reagirati onako loše kako to očekuješ – možda će se na početku roditelji ljutiti, a zatim biti podržavajući. Međutim, ako te brine kako im reći, uvijek nas možeš nazvati ili nam se javiti na chat da ti pružimo podršku i zajedno vidimo što dalje.

Nakon što im se povjeriš, liječnik i roditelji mogu ti pomoći da:

  • bolje upoznaš što sve trudnoća donosi u tvoj život
  • imaš podršku u trenutcima kada ti je potrebna
  • tvoja trudnoća bude sigurnija i zdravija za tebe i dijete

U trudnoći se događaju različite promjene, a mogu se razlikovati od osobe do osobe. Neke od najčešćih su:

  • izostanak menstruacije
  • bolne dojke
  • češće promjene raspoloženja
  • osjećaj jutarnje mučnine
  • osjećaj velikog umora i iscrpljenosti

Ako ovaj članak čitaš jer je tvoja djevojka trudna…

Drago nam je što brineš što ćeš dalje. Za oboje je sada najvažnije da razgovarate, koliko god vam to neugodno bilo. Odluka koja je pred vama je teška i stresna i zato je važno da saznate što je moguće više o mogućnostima nastavka ili prekida trudnoće. Također je važno da znaš da u ovom periodu oboje možete očekivati različite promjene raspoloženja, osjećaja, ponašanja… Razmisli tko ti može biti podrška u ovom trenutku, razgovaraj s prijateljem, odrasloj osobi kojoj vjeruješ ili s nama.

Naša linija je dostupna svakim radnim danom od 9 do 20 sati na besplatnom i anonimnom broju 116 111, a ako ti je lakše pisati, možeš nam se javiti na chat ili e-mail.

Dodatne informacije možeš dobiti na portalu www.maloljetni-roditelji.net i u okviru savjetovališta Mama je mama.