Učenje

Kategorija: Škola i budućnost

Tijekom osnovne i srednje škole vjerojatno si već razvio/la neku svoju tehniku učenja koja ti je omogućila da uspješno savladaš nastavno gradivo. Ipak, javljaju nam se mnogi tvoji vršnjaci koji nam kažu kako ponekad imaju teškoća u učenju. Razlozi koje nabrajaju su različiti – smanjena koncentracija, nezainteresiranost za gradivo, nerazumijevanje gradiva, previše gradiva i slično. Zbog toga je ponekad potrebno prilagoditi ili promijeniti način učenja i pronaći kako si olakšati vrijeme koje je potrebno odvojiti za svladavanje gradiva. Ovdje su neki savjeti i informacije koje bi ti mogle biti korisne i koje bi bilo dobro uzeti u obzir tijekom učenja.

Ne postoji neki univerzalni stil učenja koji je primjenjiv na sve ljude. Svaka bi osoba trebala sama prepoznati koji je najuspješniji način učenja za nju.

Zapamti:

  • Aktivno učenje=uspješno učenje.
  • Ponovi ono što ste učili toga dana u školi.
  • Podcrtaj ono što je bitno.
  • Označavaj gradivo flomasterima, bojicama i papirićima u bojama.
  • Izradi kratke podsjetnike.
  • Slušaj na satu! Što više toga zapamtiš u školi, manje ćeš morati učiti kod kuće.

Kako učiti?

Mjesto za učenje

Iskustva govore da većini djece odgovara učiti na istom mjestu. Poželjno je da to bude miran kutak na kojem se možeš koncentrirati samo na učenje. To može biti radni stol gdje možeš uspravno sjediti, a kod neke djece se pokazalo da bolje uče npr. na krevetu, debelom tepihu na podu i sl. Ako se teško koncentriraš na određenom mjestu, probaj učiti na nekoliko različitih mjesta gdje ti se čini da ti je najbolja moguća koncentracija. Mjesto gdje ti se čini da si najbolje i najviše naučio/la, uzmi kao mjesto za daljnje učenje. Prostor za učenje ne bi trebao sadržavati stvari koje bi ti mogle odvlačiti pozornost tako da TV, kompjuter, mobitel i sl. trebaju biti isključeni.

Vrijeme učenja

Najbolje je učiti redovito. Ako si „kampanjac“ u učenju određeni raspored mogao bi ti biti od velike pomoći. Nastoj učiti od 20 do 30 minuta, nakon toga obavezno napravi pauzu od 5 do 10 minuta kako bi ti se naučeno gradivo „posložilo“, a i kako bi se odmorio/la prije daljnjeg učenja. Nakon 2 sata učenja, uzmi pauzu od pola sata. Stanke su izuzetno važne u procesu učenja te ih se trebaš pridržavati. Svaki dan povećavaj vrijeme učenja (dovoljno je po 10-15 minuta) više nego dan ranije i budi ponosan/na na svaki svoj uspjeh. Ako učiš koncentrirano, i s pauzama, ne bi trebao/la učiti više od 2-3 sata dnevno. 

Koncentracija/motivacija

Potrudi se da za vrijeme učenja zaista misliš na ono što učiš! Ako se koncentriraš na gradivo, brže ćeš ga zapamtiti i samim time ćeš prije biti gotov/a s učenjem i imati ćeš više vremena za druge aktivnosti. Ponekad možda stvarno nemaš motivacije za učenje ili te možda muči neki problem. Tada ništa nećeš postići ako sjediš za knjigom, a zapravo razmišljaš o nečemu drugom. Ako se baš nikako ne možeš usredotočiti na učenje, zabavi se nekom drugom aktivnošću- nazovi prijatelja/icu i sl. Kada završiš s tim, pokušaj se ponovno vratiti učenju!

Organizacija vremena

Prije nego što počneš učiti, dobro je napraviti raspored vremena, tj. raspored aktivnosti koji obuhvaća učenje, ali i zabavu te sve ostale obaveze koje imaš. Kreni polako i planirano, i odredi točno koliko čega imaš naučiti te koliko vremena imaš na raspolaganju. Pazi da to ne bude neostvariv cilj (npr. učenje 6 sati na dan, posebno ako si do sada učio/la pola sata dnevno). Razmisli o predmetu koji trebaš naučiti te odredi vrijeme koje ti je potrebno za njega (to možeš odrediti prema broju lekcija, količini teksta i sl.).

Što ako pokušaji učenja i dalje ne uspijevaju?

Ako primijetiš da s određenim predmetom/gradivom imaš problema, što prije potraži pomoć! Možda možeš potražiti pomoć kod svojih roditelja koji su tu da ti pomognu u svakom trenu. Također se možeš osjećati slobodno pitati nastavnika za pojašnjenje. Ako ti je iz nekog razloga neugodno pitati nastavnika pred razredom, slobodno ga pitaj za pojašnjenje poslije sata. Za pomoć se možeš obratiti i prijatelju/ici iz razreda.

Ako ne znaš kome se obratiti za pomoć ili imaš nekih poteškoća u učenju, nazovi nas besplatan i anoniman broj 116 111, svakim radnim danom od 9 do 20 sati, ili nam se možeš javiti na naš chat ili e-mail.

Više o učenju možeš pročitati i u našoj brošuri: