Upis na fakultet

Kategorija: Škola i budućnost

Priprema za državnu maturu i upis na fakultet događa se paralelno sa završavanjem srednje škole. Donošenje odluke o tome koji fakultet odabrati, briga o ocjenama te svladavanju državne mature predstavljaju jedno od najstresnijih razdoblja u životu mlade osobe. Na Hrabrom telefonu nazivaju nas mnogi tvoji vršnjaci koji dijele svoje brige i strahove oko toga hoće li položiti državnu maturu, upisati željeni faks, dileme oko toga žele li uopće studirati i kako se odlučiti oko toga što ih zanima. Takve odluke nisu jednostavne te je u redu da osjećaš da ih nisi spreman samostalno donijeti. Ako i tebe muče iste brige, važno nam je da znaš da nisi sam te da imaš pravo na podršku osoba u svojoj okolini koje ti mogu pomoći.

Zapamti:

  • Počni se pripremati na vrijeme.
  • Osmisli raspored učenja i ponavljanja.
  • Podijeli brige oko državne mature s prijateljima i obitelji.
  • Odvoji vrijeme za opuštanje i druženje s bliskim osobama.
  • Zamišljaj ispitnu situaciju i na taj se način pripremi na nju.
  • Vjeruj u sebe!

Ono što najčešće čujemo od tvojih vršnjaka je strah od polaganja državne mature. Iako nam je potpuno razumljivo da osjećaš tremu te se brineš hoćeš li sve stići naučiti, razumjeti i napisati, ipak postoje neke stvari koje možeš poduzeti da se pripremiš za te dane i olakšaš si stresne situacije.

Kako prevladati stres?

Pripremi se na vrijeme

Vjerujem kako si sebi puno puta obećao/la kako ćeš od sljedeće školske godine početi učiti na vrijeme, redovito i temeljito. Međutim, često ne provodimo naše planove onako kako smo zaželjeli. Ipak, pripremanje za državnu maturu u trenutku kada ti je ostalo puno vremena, omogućava da bez straha i treme savladavaš zadano gradivo. Na taj način ostaje ti vrijeme za ponavljanje, usvajanje težih dijelova i jačanje sigurnosti da ideš prema zadanom cilju. Priprema i učenje na vrijeme više su od polovice obavljenog posla.

Na tom putu možda ti može poslužiti naš tekst u kojem možeš pronaći korisne informacije o tome kako atmosfera za učenje ne mora predstavljati i mučenje.

Radi pauze od učenja

Stanke pri usvajanju gradiva važan su dio cijelog procesa učenja. Da se odmoriš od višesatnog provođenja s knjigom, promisli kako želiš iskoristiti pauzu. To može biti druženje s roditeljima i/ili prijateljima, slušanje glazbe koja te opušta, gledanje serije koja te veseli, bavljenje sportom. Na taj način i dalje si možeš priuštiti opuštajuće trenutke koji su važni kako bi smanjio količinu brige koju osjećaš.

Podijeli strah s bliskom osobom

Ponekad mislimo da se samo mi bojimo i brinemo oko nekih važnih stvari. Ponekad nas je sram svoje brige podijeliti s drugima jer se brinemo da ćemo biti odbačeni, ismijani ili nam ne bi donijelo ništa korisno. Međutim, sjeti se da su svi tvoji vršnjaci u istoj situaciji te da jedni drugima možete pomoći da se motivirate na učenje, utješite i pružite podršku. Imaš pravo izraziti svoju brigu i podijeliti je s nekim.

Zamisli atmosferu

U trenutku kada se državna matura bliži, bilo bi korisno pokušati si zamisliti atmosferu u kojoj se odvija. Kako izgleda taj prostor, što ti je važno ponijeti i slično. Također, korisno je zadnjih tjedana pokušati se staviti u situaciju pisanja mature kod kuće, u udobnom i sigurnom prostoru. Da se navikneš na situaciju u kojoj više sati pišeš maturu iz određenih predmeta, s prijateljima možeš sastaviti određeni broj zadataka iz svakog predmeta te simulirati situaciju mature. Mjeriti si vrijeme, postavljati pitanja i na taj način se privikavati i pripremati na dane pisanja državne mature. Na taj način imat ćeš veći osjećaj spremnosti i smirenosti.

Odmori se

Osim znanja koje je potrebno za polaganje državne mature, bitne su i ostale pripreme za ovaj važan dan. Kako bi izdržao/la cjelodnevni napor, veoma je važno odmoriti se noć prije kako bi se mogao/la koncentrirati. Isto tako, pokušati se opustiti uživajući u društvu ili uz omiljenu knjigu, seriju ili film.

Ako ne znaš kome se obratiti za pomoć i potrebni su ti podrška i savjet u vezi državne mature, nazovi na besplatan i anoniman broj na 116 111, svakim radnim danom od 9 do 20 sati, ili nam se možeš javiti na naš chat ili e-mail.