Zanemarivanje

Kategorija: Nasilje i sigurnost

Svako dijete ima pravo na pravilnu skrb i brigu. Kada djeca i mladi kod kuće ne dobivaju sve ono što im treba, moguće je da su zanemareni. Važno je znati da postoji razlika između stvari koje želimo i koje nam trebaju. Najnoviji model mobitela ili tenisica nisu stvari koje ti trebaju, dok hrana, piće, zaštita i obrazovanje to jesu i roditelji ili skrbnici bi ti ih trebali omogućiti. Postoje različiti oblici zanemarivanja i svaki može ostaviti posljedice na odrastanje. 

Zašto se zanemarivanje događa?

Različiti su razlozi zbog kojih se zanemarivanje može događati. Ponekad se obitelj trudi najviše što može, no nedostatak novca onemogućava roditeljima da se brinu o djeci. U tim situacijama pomoć najčešće pruža Centar za socijalnu skrb.

U nekim drugima obiteljima u kojima su djeca zanemarena osobe koje se brinu o njima imaju problem s alkoholom ili drogama, a može im biti i narušeno fizičko ili mentalno zdravlje.

Koji god bio razlog – zanemarivanje nikada nije tvoja krivnja i imaš pravo dobiti i tražiti pomoć i podršku.

Kroz odrastanje u zanemarujućoj okolini djeca uče da njihovi osjećaji i potrebe nisu važni, da ne vjeruju drugima i da im drugi nisu potrebni.

Zanemarivanjem se smatra kada djeca i tinejdžeri:

  • nemaju čistu i dovoljno toplu odjeću i obuću ili ne brinu o higijeni
  • nemaju što za jesti ili piti, jedu isključivo nezdravu hranu
  • nisu zaštićeni od opasnih situacija i nasilja
  • nemaju gdje spavati
  • ne dobivaju pomoć kada su bolesni ili povrijeđeni
  • ne dobivaju dovoljno ljubavi ili pažnje od svojih roditelja ili skrbnika
  • nemaju omogućeno školovanje
  • moraju brinuti za braću i sestre bez pomoći odraslih

Što mogu napraviti?

Ako sebe ili nekog od svojih prijatelja prepoznaješ u nekoj od ovih rečenica, želimo da znaš da postoji način da dobijete pomoć.

Djeca i tinejdžeri koji zovu Hrabri telefon nam često kažu da se boje da će biti oduzeti svojim roditeljima ili „završiti u domu“ ako se nekome obrate. Međutim, djeca se oduzimaju roditeljima samo ako žive u uvjetima opasnima za život i sigurnost i za donošenje te odluke je obično potrebno duže vremena, a prvi korak je pružanje pomoći obitelji.

Možda ćeš se sramiti potražiti pomoć ili će ti biti neugodno razgovarati o tome. Takvi osjećaji su sasvim uobičajeni. Prisjeti se da zanemarivanje nikada nije tvoja krivnja i da imaš pravo na brigu, sigurnost i pravilnu skrb.

Prvi korak do toga da ti i tvoja obitelj dobijete pomoć je razgovor s odraslom osobom od povjerenja – to može biti nastavnik, stručni suradnik u školi, roditelj tvojih prijatelja ili neka druga osoba kojoj vjeruješ. Ako ti se čini da nemaš s kim razgovarati i povjeriti se, uvijek možeš nazvati Hrabri telefon. Mi ćemo te saslušati i pomoći ti odlučiti koja je najbolja opcija za tebe. Poziv na naš broj 116 111 je besplatan i anoniman, a ako ti je lakše pisati možeš nam se javiti putem chata ili e-mail-a.

Više o zanemarivanju i kako ga prepoznati pročitaj u našoj brošuri: