Nezadovoljstvo tijelom: kako si pomoći?

Možda si se susreo/la s komentarima obitelji i prijatelja kao što su: “Pa ništa ne jedeš, zašto si tako mršav/a?!”, “Oh, netko nam se malo popunio od prošle godine…”  Sve to može u prvi plan dovesti misli o nezadovoljstvu tijelom i izgledom.

Nezadovoljstvo tijelom je neusklađenost između trenutnog izgleda osobe i toga kako bi osoba voljela izgledati. To nezadovoljstvo može biti blago, primjerice osobi se ne sviđa jedan specifičan dio tijela, a može biti i vrlo snažno, pri čemu osoba ima snažan osjećaj gađenja i odbojnosti prema vlastitom tijelu. Djevojčice i djevojke najčešće bi htjele biti mršavije, dok su dječaci i mladići podjednako nezadovoljni sniženom i povišenom tjelesnom težinom, a najčešće im je važno da imaju široka ramena te izgledaju snažno i mišićavo.

Nezadovoljstvo tijelom tijekom adolescencije toliko je često da se smatra gotovo očekivanim. Drugim riječima, prirodno je ponekad biti nezadovoljan/na svojim izgledom, no važno je imati na umu da izgled ne čini osobu i da tvoja vrijednost ne ovisi o tome koliko si mršav/a, mišićav/a, lijep/a i slično.

Ako ti se nekad jave misli o nezadovoljstvu tijelom, pokušaj se sjetiti ovih nekoliko stvari:

Mediji i društvene mreže nisu uvijek realna slika stvarnosti!

  • Mediji imaju velik utjecaj na oblikovanje standarda ljepote koje mladi često pokušavaju dostići. Ipak, fotografije koje se pojavljuju u (društvenim) medijima često su uređene aplikacijama i filterima, a poznate osobe i influenceri koriste šminku, osvjetljenje i poziranje kako bi se prikazali u najboljem svjetlu. Kad listaš svoj “feed” pokušaj imati na umu da nitko ne izgleda savršeno, ali i da ne moraš prihvatiti standarde ljepote koje vidiš u medijima.

Ako razmišljaš o promjeni navika, pokušaj se usredotočiti na zdravlje, a ne na izgled!

  • Nezadovoljstvo tijelom tijelom može te potaknuti da pokušaš promijeniti svoj izgled uvođenjem novih navika. Briga o pravilnoj prehrani te , no pri tome je važno da unosiš dovoljno hranjivih tvari i imaš dovoljno vremena za odmor.
  • S druge strane, izgladnjivanje, vježbanje do iscrpljenosti, korištenja laksativa i diuretika, povraćanje nakon jela i korištenje steroida su nezdrava i opasna ponašanja, a ako ih primjećuješ kod sebe ili nekoga u svojoj okolini, važno je što prije potražiti pomoć stručnjaka (Pročitaj više o: poremećaju prejedanja, anoreksiji i bulimiji). Također, ako misliš da imaš višak ili manjak kilograma, potičemo te da se obratiš svome liječniku za savjet.

Osvijesti efekt reflektora!

  • Tijekom cijelog života, ali posebno u razdoblju adolescencije mnoge osobe doživljavaju tzv. efekt reflektora. Primjerice, možda si se nekad osjećao/la kao da su drugi stalno usredotočeni na tebe i procjenjuju tvoje ponašanje i izgled. Usto, mladi često imaju dojam da drugi primjećuju sve ono što oni vide kao nedostatak u svom izgledu ili osobnosti i pritom ih oštro osuđuju. Istraživanja su pokazala da smo skloni precjenjivati koliko drugi obraćaju pažnje na nas (drugim riječima, to čine puno manje nego što mislimo). Isto tako, ako drugi i primijete nešto negativno, obično to brzo zaboravljaju i osuđuju nas manje nego što očekujemo.
  • Kako se oduprijeti efektu reflektora? Sjeti se da su i drugi usmjereni na sebe jednako kao i ti, stoga većina ljudi vjerojatno neće primijetiti prištić na čelu ili mrlju na majici. Pokušaj se prisjetiti situacije u kojoj si ti kod nekog drugog primijetio/la tako nešto. Moguće je da se nećeš uspjeti sjetiti nijednog takvog primjera, a ako ti i padne nešto na pamet, vjerojatno nisi na temelju jedne situacije stekao/la negativan dojam o osobi u cjelini. Stoga, potičemo te da pokušaš prema sebi biti jednako blag/a kao i prema drugima!

Ako želiš s nekime razgovarati o ovoj temi ili bilo kojoj drugoj brizi, pozivamo te da nas nazoveš na našu besplatnu i anonimnu liniju za djecu na broju 116 111 svakim radnim danom od 9 do 20 sati ili da nam se javiš putem chata radnim danom od 15 do 19 sati. Možeš nam i pisati na e-mail.

Tu smo za tebe!