Odnosi s braćom i sestrama

Kategorija: Obitelj

Braća i sestre imaju važnu ulogu u životu svakog djeteta. S njima može biti zabavno živjeti, ali nekad može biti i izazovno. U svakom slučaju, ako imaš brata, sestru ili više njih, oni su vjerojatno važne osobe u tvom životu. Također, oni su osobe s kojima ćeš vjerojatno imati trajne kontakte i odnose kasnije u životu.

Samo zato što si nekome brat ili sestra ne znači da ste i najbolji prijatelji. Odnos između braće i sestara ne mora biti blizak sam po sebi. Ako imaš brata i/ili sestru, važno je da na tim odnosima radiš i obraćaš pažnju na to kako se braća i sestre osjećaju u tvom društvu.

Što može biti pozitivno kad imaš braću i sestre?

  • imaš osobu koja te poznaje i s kojom možeš razgovarati
  • s njima možeš dijeliti dojmove o važnim obiteljskim situacijama ili događajima
  • imaš nekoga s kim možeš podijeliti kućanske poslove
  • možeš dobiti odjeću, knjige ili mobitel koje oni više ne koriste

Što može biti poteškoća kad imaš braću i sestre?

  • brat ili sestra nekad posuđuju tvoje stvari bez pitanja
  • mlađi brat ili sestra te u svemu kopira i slijedi
  • moraš dijeliti pažnju roditelja s njima
  • roditelji možda popuštaju bratu ili sestri više nego tebi

Prirodno je da između braće i sestara dođe do sukoba, a ono što je tu najvažnije je znati se zauzeti za sebe i svoje potrebe, ali na način da poštuješ brata/sestru i njihove potrebe. Otvoren i iskren razgovor tebe i tvog brata ili sestru uči suradnji, pronalaženju kompromisa i dijeljenju. To su vrijednosti koje ti mogu puno značiti kasnije u životu.

Više o tome na koji način možeš komunicirati s bratom ili sestrom ako imate neke nesuglasice možeš pročitati ovdje.

Što ako si jedino dijete u obitelji?

Nemaju sva djeca brata ili sestru. I život djeteta kao jedinca može imati puno prednosti. Primjerice, vjerojatno ne moraš dijeliti sobu, vrijeme koje provodiš na internetu ili pažnju roditelja. Također, ono što možeš promatrati kao prednost je to što nitko ne posuđuje ili ne uzima tvoje stvari. S druge strane, možda ti nekad nedostaje osoba s kojom se možeš družiti kod kuće kada su roditelji zauzeti, s kojom možeš dijeliti uspomene iz djetinjstva i zezati se. Ipak, djeca koja su jedinci imaju priliku razviti bliske odnose s drugim članovima obitelji, kao što i s prijateljima mogu razviti dugoročne odnose koji traju i u odrasloj dobi.

Bliski prijateljski odnosi osobi mogu pružiti sreću i sigurnost koju možda nekim drugim ljudima daju odnosi s braćom i sestrama. Kao što smo ranije spomenuli, učenje tolerancije, stvaranja kompromisa i suradnje je nešto što je moguće naučiti i iz bliskog prijateljskog odnosa. Ako želiš s nekim razgovarati o ovoj temi, možeš nazvati besplatnu i anonimnu liniju Hrabrog telefona na broj 116 111, javiti nam se putem chata ili e-mail-a. Savjetovatelji Hrabrog telefona će te saslušati i s tobom smisliti što bi sve mogao napraviti da budeš zadovoljniji/a odnosom s bratom ili sestrom.